|
Post by Pappilan Ponitalli vOy on Oct 11, 2015 15:52:48 GMT
♥ Perusmerkin ratsastustunnit ♥
Uusi tuntijärjestelmä on kantautunut Pappilaan! Tästä lähtien ryhmien tunneilla ei ole niin tarkkaa tarinanpalautuspäivää kuin aiemmin ja lisäaikaa kirjoittamiselle voi pyytää :-) Olit sitten poni- tai hevosratsastaja, osallistut perusmerkin ratsastustunneille tässä viestiketjussa.
Uudet ratsastustunnit ilmestyvät tähän viestiketjuun ilman ennakkovaroitusta. Kun uusi tunti ilmestyy, ei aiempiin tunteihin voi pääsääntöisesti enää osallistua. Minimiaika tuntien välissä on yksi viikko, joten jokaisella tuntilaisella on ainakin viikko valmistella tuntitarinaansa. Tunteihin voi siis osallistua niin kauan, kunnes seuraava tunti ilmestyy!
Roppakaupalla osallistumisia odotellen! ♥ Raija, toimitusjohtaja
|
|
|
Post by Pappilan Ponitalli vOy on Oct 12, 2015 16:46:33 GMT
Letkeitä siirtymisiä ♥ 19.10.2015
Poneilla opettajana Helena Mäkinen ja hevosilla Noora Terhinmäki. Jopa Noora on tänään harvinaisen lauhkealla tuulella ja puhui oppilailleen kuin millekkin pikkulapsille lässyttäen - vai onko Noora keksinyt uuden kettuilutavan oppilailleen?
Käveltyämme alkukäynnit pitkin ohjin, kerätään ohjat käteen ja otetaan vasen kierros. Käynnissä oppilaat tekevät pysähdyksen jokaisen kirjaimen kohdalle. "Ota vähän reilummin ne pidätteet. Nojaa hievenen taakse" kuuluvat opettajien tarkkaakin tarkemmat ohjeet - yksikään virhe ei jää näkemättä, mutta tällä tasolla paljon annetaan vielä anteeksi. Kun pysähdykset sujuvat käynnissä, lisätään joka toiseen pysähdykseen kolmen askelen peruutus.
Siirretään hevoset raviin ja tehdään käyntiin siirtyminen jokaiselle sivulle, ja siirtymien jälkeen annetaan hevosten kävellä muutaman askeleen. Siirtymisen ei tarvitse olla erityisen napakoita, mutta siirtymisiä pitää tapahtua! Kaikki eivät ole seppiä syntyessään ja harjoitteluahan tämä vasta on. Tarkoituksena hallita sujuvat siirtymiset käynnin ja ravin välillä.
Täyskaarto omalta kohdalta ja sama tehtävä käynti-pysähdys-käynti, käynti-pysähdys-peruutus-käynti, ravi-käynti-ravi. Lisätään tehtävään suuret pääty-ympyrät käynnissä molempiin päihin. Harjoitellaan alustavasti asetusta ja taivutusta ympyröillä.
Välikäyntien aika! Ohjien valahtaessa pitkiksi ja hevosten päristessä tyytyväisinä on aikaa taputella hyvin suoriutunutta ratsua kaulalle ja pyöräytellä olkapäitä auki.
Pian kerätäänkin taas ohjat kasaan ja siirretään hevoset harjoitusraviin. Muutaman hallitun ravikierroksen jälkeen nostetaan kaikki ratsukot yhtä aikaa laukka uralla ratsastaen, jos edessä oleva ratsukko on liian hidas niin siirto hetkellisesti raviin ja takaisin laukkaan kun on taas tilaa. Ei voltteja tms. poistumista uralta, kun hevoset eivät ole vielä täysin hallinnassa laukassa! Laukassa opettaja syynää ratsastajien istuntaa, etenkin käsiä, jotteivat ne häiritse hevosta pomputtavassa laukassa. Siirtyminen kevyeen raviin, suunnanvaihto lävistäjällä (ja kevennyksen vaihto), raipat toiseen käteen ja uudestaan harjoitusravia. Kun laukasta innostuneet hevoset on saatu rauhoiteltua, nostetaan uudelleen laukka ja laukataan edelleen uralla.
Laukkaamisen jälkeen annetaan hevosille pidempää ohjaa ja ravataan loppukäynnit kevyessä ravissa voltteja tehden.
Loppukäynnit ja taputukset polleille ♥
|
|
Pyry
Uusi tallilainen
Posts: 5
|
Post by Pyry on Oct 12, 2015 17:40:57 GMT
Tunti: 19.10.2015 Ratsastaja: Pyry H. (poniratsastaja)
(btw, tuolla lukee että "osallistut A-merkin ratsastustunneille tässä viestiketjussa")
edit:// lisäsin, sori D: Nyt jos jotain puuttuu vielä niin en kyllä tiiä mitä..
|
|
|
Post by Pappilan Ponitalli vOy on Oct 12, 2015 17:43:32 GMT
Pyryllä vajaa osallistumismuoto ;-)
|
|
|
Post by Pappilan Ponitalli vOy on Oct 13, 2015 15:22:51 GMT
Juuri tuo tieto poni- tai hevosryhmästä puuttui :-) Pyry saa tunnille ratsukseen Myrden.
|
|
Pyry
Uusi tallilainen
Posts: 5
|
Post by Pyry on Oct 16, 2015 18:41:05 GMT
Pappilan ratsastuskoulu oli kamalan hieno verrattuna meidän kotitalliin. Täti toi mut tallille ja se lupasi jäädä katsomaan tuntia. Tallissa oli hirmuisesti hälinää, mutta Myrden karsinalla ei ollut ketään. Varpaille kurottauduttuani näin nipin napin ponin takapuolen joka oli ovelle päin. Jännää, eikö sitä kiinnostanut katsoa kuka tuli tervehtimään? Hoitamisen ajaksi täti kehotti laittamaan tuntemattoman ponin kiinni, joka taisi olla ihan hyvä, sillä Myrde yritti näykkäistä heti kun lähestyin sitä. Varustaminen oli myös hankalaa kun olin kiukuttelevaa ponia kymmenen senttiä lyhyempi.
Maneesissa säädin jalustimet ja muut hihnat maastakäsin niin kuin täti oli opettanut ja nousin Myrden selkään. Kuuntelin samalla meidän opettajan puhetta. Se kuulosti tosi mukavalta. Alkukäyntien jälkeen me lyhennettiin ohjia ja tuntui ihan kuin olisin hinannut isoa kiveä ohjilla ylöspäin. Hämmennyin siitä kun Minttu, mun kotiopetusponi, tuntui kevyeltä ohjista. Niinpä en tiennyt kuinka pitkiksi ohjat jäivät. Ainakin Myrde kääntyi tarvittaessa. Pysähdykset venyi aina monella askeleella kun Myrde ei halunnut pysähtyä enkä uskaltanut alkaa vetää ohjista liikaa. Liikkeelle lähtökin oli aika tahmeaa ja kun piti peruuttaa, aloin turhautuakin. Miksei Myrde totellut? Aina meni vinoon tai sitten Myrde nosti turpaa ja nyki ohjia. Ravi tuntui kauhean isolta kun olin tottunut pieneen Minttuun. Tunnin puolessa välissä poneille annettiin pitkät ohjat ja Myrde nykäisi ohjat multa. Yritin kerätä ohjia takaisin jotta voisin itse antaa ne Myrdelle, mutta kaiuttimesta kuului Helenan ääni: "Pyry kans, anna Myrdelle vaan pitkät ohjat." Vilkaisin pikaisesti katsomoon jossa täti istui ja seurasi tarkkaavaisesti tuntia. Annoin ohjien pudota ja pyöräytin olkapäät taakse samalla kun nojasin hieman taaksepäin. Olin kai nojautunut eteenpäin kun olin kannustanut Myrdeä liikkeelle. Sillä välin kun hevoset kävelivät uralla pitkin ohjin, Helena kyseli meiltä kysymyksiä. Ensimmäinen kuului "Miten hevonen asetetaan?" Tiesin kyllä että asettunut hevonen myötää niskasta, jolloin sen nenä on luotsilinjalla (vai mikäs linja se taas olikaan...?) ja sen selkä nousee. Silloin se on peräänannossa. Tätä en tosin opettajalle uskaltanut kertoa, joten joku rohkeampi vei pisteet tästä kysymyksestä. Seuraava kysymys koski taivuttamista. Yhä pidin katseen tiukasti edessä olevassa urassa samalla kun pohdin kysymystä. Taipunut hevonen on koko rungostaan banaanin muotoinen ratsastajan pohkeen ympäri. Koko hepan pitää olla tasaisesti taipunut että kaula ei mene liian kiemuralle tai takajalat jää talliin.
Tauon jälkeen koottiin ohjat taas käteen ja Myrde oli kerännyt lisää kiviä sillä se tuntui vieläkin painavammalta. Vedin ponin pään kaikin voimin ylös ja yritin samalla kannustaa sitä kävelemään vähän reippaammin. Sitten alettiin ravata. Myrde taisi ottaa enemmän mallia muilta kuin kuunnella mua, mutta se nosti ravin kuitenkin. Laukannosto toimi kai samalla tavalla. Myrdellä oli oikeastaan aika mukava laukka. Se tuntui selkeämmältä kuin Mintun pikkuinen kipitys, mutta ei liian isolta. Siksi sain istuttua tiukasti satulaan ja annettua Myrdelle rauhan laukata itsekseen vähän edellisen ratsukon jäljessä. Se kyllä oikoi hurjasti kulmissa, mutta ei anneta sen haitata... Parin kierroksen jälkeen vaihdettiin vielä suuntaa ja ravin jälkeen taisin peräti onnistua saamaan Myrden nostamaan laukan ihan itse. Sen jälkeen oli aika hyvä mieli. Loppukäyntien jälkeen siirryttiin kaartoon maneesin keskelle ja päästiin viemään osa poneista takaisin talliin. Myrde jatkoi vielä seuraavalle tunnille ja olin vähän tyytyväinen ettei tarvinnut viedä sitä karsinaan kun se puri.
Autolle kävellessä täti kysyi oliko eri tallilla ratsastaminen kivaa. Vastasin todenmukaisesti: Myrde oli ihan kauhean kankea ja Minttu oli mukavampi. Mutta kivaa oli silti. Seuraavalla tunnilla tosin haluaisin ratsastaa jollain muulla kuin Myrdellä...
|
|
|
Post by Pappilan Ponitalli vOy on Oct 20, 2015 15:05:15 GMT
|
|
|
Post by Pappilan Ponitalli vOy on Nov 14, 2015 11:07:02 GMT
Yee haw, esteitä vihdoin! 24.11.2015
Opettajana poneilla Helena Mäkinen ja hevosilla Noora Terhinmäki.
Kun ohjat on kerätty käsiin, on aika siirtää hevoset kevyeeseen raviin ja jumpata niitä volttien ja kaarevien teiden muodossa. Katsomon puoleisella pitkällä sivulla tehdään voltti ja vastakkaisella tehdään tötteröiden avulla kaarevaa kiemurauraa. Pian vaihdetaan suuntaa ja tehdään sama toiseen suuntaan.
Siirtyminen käyntiin ja ravi-käynti-pysähdys-ravi-käynti-psyähdys siirtymisillä jatketaan. "Käytä sitä raippaa jos se lähtee noin laiskasti liikkelle!" "VEDÄ SIITÄ OHJASTA"
Oppilaita alkaa kovasti jännittämään, kun opettaja kävelee katsomosta uralle ja alkaa rakentamaan estettä. Esteitä on viimeeksi hypätty jatkokurssilla, joten oli jo aikakin päästä hyppäämisen makuun taas. Opettaja asettelee toiselle pitkälle uralle ristikkoesteen (poneilla 50cm ja hevosilla 60cm). Estettä hypätään vuorotellen, sillä aikaa kun odottavat ratsukot ratsastavat keskiympyrällä käynnissä.
Kun on hypätty muutaman kerran, nostetaan esteen korkeutta 10 sentillä. Näin korkeita ei ollakkaan ennen hypätty, iiks!
Välikäyntien jälkeen vaihdetaan suuntaa ja tullaan yksitellen estettä. Kaikki ehtivät hyppäämään tämän esteen kaksi kertaa, kunnes kello on kirinyt jo niin pitkälle, että Helenan on aika mennä noutamaan tallista seuraavan tunnin ratsukoita.
Loppuverryttely pitkin uraa kevyessä ravissa hieman pidennetyllä ohjalla.
|
|
Pyry
Uusi tallilainen
Posts: 5
|
Post by Pyry on Nov 14, 2015 15:20:56 GMT
Pyry mukaan 24.11.2015 -ponitunnille
|
|
|
Post by Pappilan Ponitalli vOy on Nov 14, 2015 17:18:17 GMT
Pyrypäs oli nopea! Hyvä siis että pistettiin jälleen perusmerkin tunteja pystyyn. Vähän hitaalla tahdilla näitä nyt tulee, kun nuo ratsastuskoulumestaruudet ovat samaan aikaan käynnissä...
Pyry saa tunnilleen ratsuksi Goldin.
|
|
Pyry
Uusi tallilainen
Posts: 5
|
Post by Pyry on Nov 27, 2015 20:54:37 GMT
Goldi oli mukava laittaa kuntoon vaikka se vain tuijotti karsinan seinää. Sillä ei tallilaisten puheiden mukaan ollut hoitajaa, joten Kioja-täti seisoi ponin pääpuolessa vahtimassa kun satuloin sitä. Hankalaksi satulan selkään nostamisen teki se, että olin ainakin kymmenen senttiä Goldia pienempi. Satulavyötä kiristäessä se yritti purra tätiä, mutta tätipä sanoi sille rumasti ja sen jälkeen Goldi näytti tosi järkyttyneeltä.
Maneesissa Goldi seisoi kaarrossa samalla tavalla kuin karsinassa: ihan paikallaan ja aika kyllästyneen näköisenä. Alkukäynneissä sen pää tuntui kamalan painavalta. Ravissa se kuitenkin keveni pikkuisen ja sitä oli ainakin helpompaa ratsastaa kuin Myrdeä. Tötterökiemurauratehtävässä Goldi alkoi kuitenkin nykiä ohjia ja aina kun pidätin, se nosti päätä ja yritti hidastaa. Kiemurat tuli kuitenkin ratsastettua ainakin sinne päin. Yritin tehdä tehtävän aikana vähän puolipidätteitä ja käyttää kevyempää pohjetta vaikka kaiuttimesta kuului vähän väliä opettajan kehotus potkaista kunnolla. Suunnan vaihdoksen jälkeen Goldi ei enää yrittänyt jatkuvasti juosta pää pilvissä ja olin aika tyytyväinen, sillä uusi suunta tuntui olevan helpompi ponille ja se vastasi pohkeeseenkin paremmin. Askellajinvaihtotehtävällä Goldi yritti aluksi kiemurrella ja väistellä apuja. Yritin rauhoittua ja nojata vähän taakse ja sillä välin kun opettaja komensi toista ratsukkoa jatkoin puolipidätteiden ja muiden herättävien apujen antamista (täti kun niitä kotona opettaa...). Muutama viimeinen siirtyminen ja pysähtyminen sujuivat paremmin ja olisin ehkä halunnut tehdä vielä muutaman ennen kuin piti siirtyä kävelemään ympyrälle kentän keskelle. Isot perhoset lepattivat mahassa kun opettaja kokosi ristikkoesteen pitkälle sivulle. En ollut hypännyt ennen niin isoja, koska meillä ei ole siihen sopivia hevosia. Suurin osa muista ratsastajista näytti innostuneilta. Goldi pureskeli kuolainta ja minun piti muistuttaa sitä eteenpäin liikkumisesta. Ennen kuin kukaan pääsi hyppäämään, opettaja kysyi, tietääkö kukaan miksi ristikolla on hyvä aloittaa estehypyn harjoittelu. Siirsin ohjat yhteen käteen, viittasin ja sain puheenvuoron. "Hevonen hyppää mieluummin matalasta kohtaa, joka on siinä ristikossa keskellä", sopersin aika hiljaa. Helena kehui ja joku muu täydensi vielä jotain. En kuullut sitä kun jäin miettimään olinko puhunut liian hiljaa ja olivatko muut kuulleet mitä sanoin. Pääsin hyppäämään esteen viimeisenä. Kokosin vähän Goldin ohjia ja kannustin sen raviin. Muut olivat tulleet laukassa mutta opettaja ei sanonut mitään, joten en komentanut Goldia muuten kuin liikkumaan suoraan esteelle. Kulma estelinjalle taisi olla vähän huono, mutta Goldi kuitenkin hyppäsi kiltisti ja minä myötäsin parhaani mukaan sen selässä. Esteellä Goldi nosti laukan ja pidin sen yllä lyhyelle sivulle saakka. Ei se ollutkaan niin hurjaa! Saimme hypätä esteen vielä uudelleen, mutta jatkoin ravilähestymisillä. Kolamnnella kerralla estettä kuitenkin nostettiin ja nyt se näytti liian isolta. Ohjasin vaalean tamman opettajan luo ja kerroin etten uskaltanut tulla isompaa estettä ja pyysin josko saisin hypätä uudelleen pienemmän. Helena nyökkäsi ja olin jälleen viimeinen hyppääjä. Nyt uskalsin ohjata Goldin laukassa esteelle ja linjakin taisi olla vähän parempi. Muutaman hyppykerran jälkeen olin jo innoissani päästäkseni vielä kerran hyppäämään. Viimeisen hypyn aikana Goldi innostui ja pukitti terävästi. En kuitenkaan pudonnut, vaikka roikuinkin osittain ponin harjassa kiinni. Virnistys kertoi opettajalle kaiken olevan kunnossa.
Loppuravien aikana Goldi oli aika paljon reippaampi kuin aluksi enkä voinut antaa sille heti pidempää ohjaa. Goldi oli tosi kiva poni ja mukava ratsastaa! Kaarroksen ja selästä laskeutumisen jälkeen olin vähän pettynyt kun en päässyt viemään Goldia talliin, kun sille tuli toinen ratsastaja. Harmi juttu, mutta ainakin rapsutin vaaleaa hevosta otsatukan alta ennen kuin seuraava ratsastaja kiipesi sen selkään.
|
|
|
Post by Pappilan Ponitalli vOy on Nov 28, 2015 9:05:22 GMT
|
|
|
Post by Pappilan Ponitalli vOy on Dec 27, 2015 9:30:57 GMT
Ensikosketus pohkeenväistöön 29.12.2015
Opettajana poneilla Helena Mäkinen ja hevosilla Noora Terhinmäki.
Aloitetaan käyntityöskentelyllä, herätellään hevosia pysähdyksillä. "Kuinka moni on joskus mennyt pohkeenväistöä? Kuinka moni tietää mitä se on?" kysäisee opettaja. Tänään harjoittelemme pohkeenväistöjä siis. Teemme pitkillä sivuilla väistöjä uralta pois ja jatketaan suoraan lyhyelle sivulle. Alkuun riittää, että hevoset tekevät ristiaskelia, hoidetaan eteenpäinpyrkimystä myöhemmin...
Ravissa ratsastetaan aluksi uraa pitkin. Toiselle pitkälle sivulle loiva kiemuraura ja toiselle pitkälle sivulle voltti.
Sen jälkeen jakaudumme kahdelle pääty-ympyrälle. Ratsastetaan harjoituslaukkaa ympyröillä molempiin suuntiin, jonka jälkeen kevyessä ravissa loppuverryttelyt ympyrällä ja loppukäynnit.
|
|
Pyry
Uusi tallilainen
Posts: 5
|
Post by Pyry on Dec 27, 2015 15:53:25 GMT
Pyry taas tunnille 29.12.2015
|
|
|
Post by Pappilan Ponitalli vOy on Dec 27, 2015 18:30:47 GMT
Pyry ratsastaa Santulla :-)
|
|